Wednesday, 3 December 2014

Assalamualaikum lama tak update blog ni, dah berhabuk hehehe
hari ni nak update sat pasal ig shop sis ni.. tengah buat promosi.. 


sekarang ni di zamalianashoppe buat promosi harga runtuh. macam2 product ada 
nak putih ka, nak kuruihh ka, nak awek muda ka.. semua ada.. nak bagi hilang jerawat, untuk blackheads n whiteheads pun ada.. semua ada habaq hangg hihi jangan risau , yang penting harga berpatutan dan harga mampu milik. jangan malu segan mai singgah Instashop sis ya.. 

facebook : zamalianashoppe

Instragram shop : zamalianashoppe

Sunday, 31 August 2014

Tepat jam 12 malam..
1/9/2014
 Happy Birthday Mama..hihi


I LOVE YOU SO MUCH MAMA
More tahn you can even imagine! ou have been such a strong support to me.
I will never be able to thanks you enaough for all of it. 
HAPPY BIRTHDAY MAMA 
to best mom in the world and the prettiest lady I have ever seen

Happy Birthday to you!!
Happy Birthday To you!!
Happy Birthday to My Mom

LOVE YOU MAMA (:

Tuesday, 19 August 2014

#detox

Assalammualaiku!!! 
Minggu ni rajin sangat qish buat air detox.. rajin terlebih , lepas beli bottle detox senang je , tak payah lah nak perah lagi. kalau korang minat nak beli bottle mcm ni. sapa yg ada instragram tu visit Insta Shop ni @sitilenscolletions . Harga RM30 rasanya. tak berapa ingat.. korang terjah lah insta shop tu. bukan saja jual bottle detox, macam2 lagi sis tu  juall..

Bagi yang nak turun berat badan tu, meh cuba resepi ni..confom turun.. hihihi
Ni first time , so air lemon saja lahh,, rasanya masam gile. sebab qish kurangkan kan gula..
banyak lagi bahan yg kita boleh letak dalam air ni. contoh strawberry, daun pudina, timun, kiwi, limau nipis.. setiap buah banyak khasiatnya kan..



















Dalam resepi ni, qish guna green tea, mint, and lime . yang strawberry tu penambah rasa. nak bagi rasa sedap lagi.. hihi. khasiat ni untuk

1. Green tea+Mint+Lime : For fat burning, digestion,headaches, congestion and breath freshener
korang boleh lah cuba.. :)

Air teh pun boleh menurunkan berat badan tau..
Teh ni banyak khasiat tau ..baca bawah..

Teh hijau berasal daripada sejenis daun yang dinamakan camellia sinensis. Ia berasal dari NegaraChina dan dibawa hingga ke Jepun dan meluas hingga ke seluruh dunia. Teh ini dapat tumbuh dengan baik di kawasan pergunungan beriklim sejuk. Tanaman ini berakar tunjang dengan banyak cabang setinggi 4 hingga 8 meter. Daun teh berbentuk bujur panjang dengan gerigi  halus pada pinggirnya. Daun teh berwarna hijau manakala bunga teh berwarna putih dengan serbuk sari berwarna kuning.
Apakah alasan yang menyebabkan teh hijau harus disertakan dalam diet seharian?
Teh hijau harus disertakan dalam diet pemakanan seharian. Ia memiliki nutrien yang terbaik untuk kesihatan, sama ada golongan muda atau tua, lelaki atau perempuan. Antara manfaat minum teh hijau ialah:
  • Lembutkan kulit- Jika kulit anda terluka, melecet atau digigit serangga, teh hijau boleh membantu. Rendamkan sehelai kapas bersih ke dalam teh hijau dan tekankan pada bahagian kulit berkenaan. Teh hijau secara semula jadi mempunyai bahan antiseptik yang menghilangkan rasa gatal dan lebam. Anda juga boleh mengawal bintik-bintik keradangan, kulit yang melecur, bekas tanda cacar dan mata yang bengkak disebabkan oleh tidur yang tidak cukup.

  • Lindungi kulit- Di makmal kajian, teh hijau disapukan terus ke atas kulit kerana ia membantu untuk menghilangkan kanser kulit yang bertindak akibat daripada pendedahan di bawah sinaran matahari. Sebab itu juga, anda melihat lebih banyak khasiat teh hijau digunakan dalam produk krim selar kulit dan pelembap kulit. Kandungan teh hijau juga membantu mengekalkan fungsi saluran darah yang mengembang dan mengecut pada kadar yang betul.

  • Pelindung memori- Teh hijau secara tidak langsung menolong mengekalkan kecergasan memori atau fungsi otak. Seorang dewasa yang meminum dua gelas teh hijau akan merasai peningkatan masalah kognitif daripada mereka yang tidak menggemarinya. Ini kerana dos antioksidan yang terkandung dalam minuman ini dapat melawan radikal bebas yang merosakkan saraf-saraf dalam otak.

  • Pencegah kanser- Menurut satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Cellular Biochemistry edisi Julai, kandungan polifenol yang terdapat dalam teh berperanan sebagai pencegah kanser. Daun teh hijau yang telah dikeringkan mempunyai 40% kandungan polifenol. Polifenol adalah sejenis antioksidan yang sangat kuat yang mana ia mampu meneutralkan radikal bebas yang menjadi penyebab kanser. Selain itu, sejak 20 tahun lalu telah dilakukan kajian terhadap teh hijau ni dan kesannya terhadap kanser melalui percubaan terhadap haiwan. Sejak itulah pengambilan teh hijau ni makin dipercayai dapat mengurangkan risiko terkena penyakit kanser.

  • Memanjangkan hayat- Banyak kajian telah membuktikan antioksidan yang terdapat dalam teh dapat melindungi tubuh daripada penyakit tertentu seperti masalah sakit jantung, strok dan kanser. Flanovoid iaitu sejenis antioksidan yang terdapat dalam 3 cawan teh adalah lapan kali lebih kuat dari yang diperoleh daripada sebiji epal. Satu kajian telah dilakukan di daerah Schizouka, Jepun pada tahun 1994. Hasilnya, kadar kematian masyarakat di situ 10 hingga 15 peratus lebih rendah dibandingkan dengan kadar kematian di daerah Jepun yang lainnya.

  • Menurunkan berat badan- Sudah tentu perkara ini menarik perhatian ramai kerana teh hijau mempercepatkan proses pembakaran kalori dengan menghalang penyerapan lemak arteri dan kolesterol. Satu penyelidikan yang di buat oleh International Journal of Obesity telah membuat kesimpulan berdasarkan kajian mereka bahawa ekstrak teh hijau mampu meningkatkan pembakaran kalori dan lemak dalam badan.


2. Strawberry and kiwi 
For cardiovascular health, immune system protection, blood sugar regulation, digestion

3. cucumber, lime and lemon
For water weight management, bloating, appetie control, hydration, digestion

4. lemon, lime and orange
For digestion vitamin C, immune defense, heartburn, (drinks this one at room tempereature)

Infused waters are ggod for detoxification energy and hydratioj. Put as much fruit in water as you like and let the water sit for at least 30 minutes before drinking...

Korang boleh cuba resepi kat atas ni.. ada skli khasiat dia.. qish pun blum cuba lagi. 2 - 4 tu. selalunya 1 ja qish selalu buat..hihi

minum 3 kali seminggu... conform. dalam sebulan berat turun.. jgn minum saja. kena senaman juga, jogging.. jgn pemalas sangat nak senaman.. paling terbaik my sister cakap, nak kurus. kena senaman, joging. bagi keluar peluh2.. betul kn.. ni malas nak senam, mcm mna lahh berat badan mau turun , dah malas sangat nak senam, pi lah gym kan..

kita pun kena jaga juga badan juga. jaga kesihatan juga..  lemak banyak dalam badan. 
kita juga pun kena jaga pemakanan juga. makan makanan berkhasiat. kurang kan makanan berminyak, gula, dan kurangkan makanan yang mengemukkan.. pembanyakkan makan makanan sayur-sayuran, buah-buahan. tu yang penting.

qish ada satu tips lagi nak cerita..
 Ni mak qish yang bagi tau.. cuba korang sapu cream untuk mmbakar lemak lah. jenama apa pun takpa. asakan yg betul2 panas.. sapu sikit ja kat lengan or perut or paha..  korang tau tak plastik yg balut makanan tu, yg plastik gulung2 tu. lepas spu cream tu, korang lilit ngn plastik tu. biarkan selama 5-10 minit... confom dlm seminggu boleh turun 2-3kg .. rajin buat in sha allah turun lah berat badan. jgn lupa nah bersenam juga yah..jgn malas sangat yehh...hihii
 pesanan dari QISH..

#Selamat Mencuba yah Resepi yang qish bagi tu.. untuk detox..

SELAMAT MALAM SEMUA
SEE U AGAIN :)
ASSALAMUALAIKUM

Tuesday, 12 August 2014

#spendtime together

Assalamualaikum!!! sihat ka semua hihi
Hari ni kluar lagi kita, rajin sungguh kluar. tak penah lekat kat rumah. hahaha
malam ni qish lepak cafe baru #redplatecafe, mergong Alor setar . cafe baru buka. rasanya dah seminggu rasanya..makanan situ smua okey. sedap. malam ni qish mkn chicken chop. harga pun okey..


Ni lah cafe tu, cantik kan.. first time masuk cafe ni. perak sikit lahh haha,qish masuk muka slumber aja.. hari tu mmg nak singgah dh ngan kawan qish. masa tu qish ngn kawan ja berdua ja. malu lah nak masuk haha..ramai sikit oklah hihi

lily dan ain

Najwa and qish, macam sweet ja kan hihi


makanan lambat smpai berselfie lu haha, besa lah pantang nampak camera kawan2 qish ni. 





tempat duduk dia pun cantik. duk pula kat sofa, susah la nk mkn, haha. 


malam ni qish happy sangat lama tak jumpa kawan qish yg lily(baju hitam, beg koko) dan najwa (tudung merah,baju putih) rindu sangat kat depa ni.. bila pakat kerja smua mana dan lah nak spendtime bersama kan. hari ni depa cuti kluar lahh hihi

Miss Friend 200%

GOOD NIGHT
SWEET DREAM
 

Sunday, 10 August 2014

#Outing

Assalamualaikum semua.. trowback yesterday.. semalam qish gi tengok wayang ngan kawan qish. cerita INTO THE STORM.. Best sangat cerita ni, menakutkan pun ada. bukanya cerita hantu. cerita pasal storm. uishh part last mmg best seram gitu.. peting beliung yang paling besar qish tengok. dalam cerita lah.. hihi. macam mana kan kalau kita duk dlm cerita mesti getar habis lutut.. hahaha
cerita tu 1jam 29 minit. habis pkul 6.30 ptg mcm. habis ja cerita, qish terus gi cari kedai makan. nak makan. perut bunyi hbis. lapar benor.. qish singgah makan kat Le Medina Patisserie, Alor Setar..
cafe ni berhadapan ngan Pustaka union alor setar. sapa yang duk alor setar tu pi lah singgah. mkn dia boleh tahan, harga pun okey. paling qish suka mkn kat situ Mee kuah tulang rusuk medina. sedappp :)


 Lepas habis makan saja, hujan kat luar, lebat pula tu, dah la naik moto ja.. keciann.. kami terperangkap kat situ smpai pkul9.30 dari pkul 7.30.. last kami kluar juga lah, habis basah lencun..time balik tu hujan lebat balik. haiyaa.. dah lah sejukkk.. hihi
skrang demam pula.. tak sukanya.. :(

Tuesday, 5 August 2014

#joshua

Assalamualaikum!!!
Salam Tengah Hari!!
Hari ni kucing qish JOSHUA,beranak 4 ekor anak kucing.. semuanya sihat..
comel lagi.. bertambah lagi la kucing kat rumah hehe
boleh buat zoo kucing macam ni..
kat rumah pun dah ada 10 ekor kucing.:)

   
Joshua






ni lah joshua.. anak2 dia semua kaler kelabu, hitam, kaler cmpuran. macam dia tak dak
anak2 joshua smua ikut nenek depa, mak joshua.. mak joshua kaler kelabu..
joshua kali kedua beranak.. anak firts beranak dulu mati.. harap kali ni hidup semua.

Friday, 25 July 2014

Assalamualaikum semua

Sepupu saya mengalami kemalangan di singapura isnin hari tu, minta jasa kawan2 mendoakan dia semoga cepat sedar dan sembuh.. Sekarang dia dah pulangkan ke Johor bahru. Hospital Tunku Aminah..
I hope my cousin cepat sembuh , Aminn . kami sekeluarga di kedah disini mendoakan 
lepas raya kami datang melawat, in sha allah
mari kita bersama mendoakan lokman cepat sembuh macam selalunya :)  
Aminn